Foccacia z karmelizowaną brukselką, ziemniakami i serkiem z grzybami

Składniki

400g mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
50 gr drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
serek topiony z grzybami
łyżka masła
kilka brukselek
2 ziemniaki pokrojone w plastry

Przygotowanie

Do ciepłego mleka dodajemy 50 g drożdży, przygotowujemy zaczyn. Do mąki dodajemy szczyptę soli, szczyptę cukru i wcześniej przygotowany zaczyn. Wyrabiamy do momentu uzyskania sprężystego ciasta i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Na patelni podsmażamy brukselkę, i ziemniaki. Ciasto wykładamy na blachę i formujemy prostokąt o grubości ok. 3 cm. Układamy wcześniej podsmażone warzywa i kawałki serka z grzybami. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 °C. Smacznego!

Poznaj inne inspiracje

Zobacz video

https://www.facebook.com/Lactima/videos/786750741800343/