Tarta z jajkiem i białą kiełbasą
Składniki
250g mąki
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
120g masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka ugotowane na twardo
2 białe kiełbasy
3 jajka
50ml śmietany 30%
3 trójkąty sera w krążku Gouda
1 łyżeczka chrzanu
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie
Tarta: do miski wsyp mąkę i sól. Wbij jajko i wrzuć pokrojone masło. Wlej wodę i szybko zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut. Ciasto rozwiń i przełóż do formy. Włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 190 °C i piecz przez 20 minut.
Farsz: do miski wbij 3 jajka. Wlej śmietankę , dodaj serki i chrzan. Wymieszaj energicznie. Wsyp sól, pieprz i majeranek. Masę jajeczną wylej na podpieczony spód tarty. Ułóż pokrojone na mniejsze kawałki kiełbasę i jajka. Tartę włóż ponownie do piekarnika na 25-30 minut. Smacznego!