Rozgrzewająca zupa pomidorowa z imbirem
Składniki
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 cm imbiru, sól, pieprz, bulion
1 marchew, 1 pietruszka, 2 łyżki oleju, 100ml śmietany 30%, opakowanie serka Haga, świeża bazylia
do naleśników: 200g mąki, 50g roztopionego masła, 1 szklanka mleka, 1 szkl. wody, szczypta soli
Przygotowanie
W garnku rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę i imbir. Dodaj pomidory i wlej bulion. Duś na wolnym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej śmietanę. Całość zblenduj. Wszystkie składniki na naleśniki ubij na gładką masę. Smaż naleśniki wylewając partiami ciasto na gorącą patelnę. Usmażone naleśniki ułóż jeden na drugim. Bazylię posiekaj. Każdy naleśnik posmaruj serkiem i posyp bazylią. Zwiń w roladkę i pokrój na mniejsze kawałki. Zupę podawaj z roladkami. Smacznego!