Makaron z pulpecikami z indyka i cukinii
Składniki
ulubiony makaron
400g mięsa mielonego z indyka
1 cukinia
1 cebula
1 puszka pomidorów krojonych
4 ząbki czosnku (w tym 2 ząbki do pulpecików)
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
1 szklanka bulionu
ser tarty suszony Gran Reggio LACTIMA
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cukinię. Ostudź. Mięso przełóż do miski. Wbij jajko oraz wsyp sól i pieprz. Przełóż cukinię i dodaj bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj całość. Uformuj niewielkie pulpeciki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pulpeciki z każdej strony.
Pulpety ściągnij z patelni i wrzuć pokrojoną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż chwilę. Wlej pomidory oraz bulion. Duś pod przykryciem parę minut. Wsyp 2 łyżki sera oraz dodaj śmietanę. Wymieszaj. Pulpeciki przełóż do sosu i ponownie duś pod przykryciem parę minut. Pulpety podawaj z makaronem. Całość posyp serem Gran Reggio. Smacznego !