Kopytka w serowym sosie z kurkami

Składniki

1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko L
50g świeżych kurek
sól, pieprz, tymianek
200g sera topionego Śmietankowy LACTIMA
1 cebula
2-3 łyżki masła
200ml bulionu

Przygotowanie

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Odlej wodę i ostudź. Jeszcze ciepłe ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę.
Połącz z mąką i jajkiem. Dokładnie wyrób masę ziemniaczaną. Ciasto podziel na porcję. Uformuj niewielkie kluseczki. Za pomocą widelca odciśnij wgłębienia. Kluseczki gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.

Kurki dokładnie oczyść. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Dodaj grzyby i smaż parę minut co jakiś czas mieszając. Wlej bilion i dodaj serki. Wsyp tymianek. Duś około 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Gotowym sosem polej kopytka. Smacznego!

Poznaj inne inspiracje