Rolada drobiowa z brokułami

Składniki

2 piersi kurczaka (lub 4 sznycle z indyka)
4 plastry wędzonej szynki
1 op. sera topionego  w saszetce Emmentaler LACTIMA
4 plastry żółtego sera
kilka różyczek brokuła
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, czosnek suszony, gałka muszkatołowa
olej do smażenia
koperek zielony do dekoracji

Przygotowanie

Piersi kurczaka przekroić na pół, tak żeby z jednej powstały dwa kotlety. Rozbić je na cienkie  plastry, przyprawić z każdej strony solą, pieprzem i czosnkiem i odstawić do lodówki   na ok. 1 godz.   Następnie na każdy kotlet ułożyć plasterek szynki i sera, i zwinąć w roladki (można użyć wykałaczki).
Tak przygotowane roladki obsmażyć z każdej strony, podlać wodą, tak żeby prawie przykryła mięso, zalać bulionem i dusić ok. 30 min.  Brokuły  podzielić na różyczki, zblanszować i dodać do roladek razem z  serkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej i 2 łyżkami śmietany Dusić, aż sos zgęstnieje. Smacznego!

Poznaj inne inspiracje