Sałatka z pieczoną dynią i serem typu bałkańskiego

Składniki

garść ulubionej sałaty np. rukola albo roszponka
ser typu bałkańskiego ( w zalewie )
kilka plastrów pieczonej dyni typu hokkaido ( ze skórą )
orzechy włoskie
ciecierzyca ( odsączona z puszki )
zielone pesto ( bazylia, oliwa, orzechy, czosnek )
sól do smaku

Przygotowanie

Dynię hokkaido kroimy na paski o grubości ok 3 cm. Wykładamy ją na blachę, polewamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 20min. w  temp. 200 stopni. Na talerz wykładamy ulubioną sałatę, posypujemy rozdrobnionym serem typu bałkańskiego. Układamy wcześniej upieczoną dynię, ciecierzycę, polewamy zielnym pesto. Całość posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego!

Poznaj inne inspiracje

Zobacz video