Sałatka z pieczoną dynią i serem typu bałkańskiego

Składniki

garść ulubionej sałaty np. rukola albo roszponka
ser typu bałkańskiego ( w zalewie )
kilka plastrów pieczonej dyni typu hokkaido ( ze skórą )
orzechy włoskie
ciecierzyca ( odsączona z puszki )
zielone pesto ( bazylia, oliwa, orzechy, czosnek )
sól do smaku

Przygotowanie

Dynię hokkaido kroimy na paski o grubości ok 3 cm. Wykładamy ją na blachę, polewamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 20min. w  temp. 200 stopni. Na talerz wykładamy ulubioną sałatę, posypujemy rozdrobnionym serem typu bałkańskiego. Układamy wcześniej upieczoną dynię, ciecierzycę, polewamy zielnym pesto. Całość posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego!

Poznaj inne inspiracje

Zobacz video

https://pl-pl.facebook.com/150403361766808/videos/2715646805331990/