Risotto serowe z zielonym groszkiem i miętą

Składniki

2 szklanki ryżu typu arbobrio
3 łyżki masła
3 szklanki bulionu ( mięsny lub warzywny )
1 szklanka groszku ( najlepiej mrożony lub świeży, ale może być z puszki )
garść grzybów leśnych ( borowik, podgrzybek )
1 kubek sera topionego Gouda
świeża mięta do posypania

Przygotowanie

Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebule, aż będzie miała złoty. Wrzucamy ryż arborio, zalewamy bulionem i dodajemy 1 kubek sera. Przykrywamy. Po około 15 minutach dodajemy groszek zielony i pokrojone grzyby. Gotujemy aż ryż wchłonie cały płyn. Podajemy gorące, z drobno posiekaną miętą. Smacznego!

Poznaj inne inspiracje

Zobacz video

Risotto serowe

🇮🇹 Klasyk włoskiej kuchni w naszym wydaniu zachwyci fanów risotto o kremowej konsystencji 🧀🧀 Dodatek zielonego groszku i grzybów leśnych to strzał w 10! Wypróbujcie to danie!

Opublikowany przez Lactima Czwartek, 3 października 2019