Kruche babeczki z sałatką
Składniki
2 szklanki mąki krupczatki
200g zimnego masła
2 żółtka
1/2 puszki kukurydzy
100g ulubionej szynki
1/2 czerwonej papryki
1/2 brokułu
sól, pieprz
3 trójkąty serka w krążku z Szynką
150g jogurtu naturalnego
Przygotowanie
Na stolnicę wysyp mąkę i sól. Dodaj pokrojone masło oraz żółtka. Wszystkie składniki posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć. Uformuj kulkę i owiń w folię. Ciasto włóż do lodówki na 30 minut. Foremki do babeczek wysmaruj masłem. Ciastem wylep foremki. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 °C przez 15 minut. Do jogurtu wrzuć serki i energicznie wymieszaj aż się rozpuszczą.
Dopraw solą i pieprzem. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 3-4 minuty. Odcedź. Przełóż do miski. Szynkę i paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Połącz z brokułem. Dodaj odsączoną kukurydzę i wlej sos serowo-jogurtowy. Wymieszaj. Sałatkę podawaj w kruchych koszyczkach. Smacznego!