Szalone jajko z sosem Gouda i boczkiem smażonym na toście

Składniki

4 jajka
4 kromki chleba tostowego
4 szt serka Gouda
4 plastry boczku wędzonego
200 ml śmietany 30%

Przygotowanie

Boczek kroimy na pół, smażymy na rumiany kolor i ściągamy z patelni, na wytopionym tłuszczu z boczku tostujemy pieczywo. Śmietanę wlewamy do rondelka i wrzucamy serek Gouda, gotujemy mieszając energicznie, płyn redukujemy do gęstości sosu. W rondelku zagotowujemy wodę i na lekko gotującą się osoloną wodę wlewamy wcześniej wybite jajko do miseczki i gotujemy delikatnie około 2 minuty. Wykładamy na tost boczek i szalone jajko polewając sosem.
Smacznego!

Poznaj inne inspiracje

Zobacz video

Szalone jajko w koszulce

🍳 Szalone jajko w koszulce to nasza propozycja na smakowite śniadanie! Płynne żółtko, wędzony boczek i serek śmietankowy to trio idealne! 📒 Cały przepis: http://bit.ly/Szalone_jajko

Opublikowany przez Lactima Wtorek, 4 grudnia 2018