Świąteczna sałatka ze śledziem
Składniki
1 opakowanie serka Haga
5 jajek
6-8 szt filetów śledziowych matias
300 g marchewki
4-5 szt. ogórków konserwowych
sól, pieprz
250 ml majonezu
2 łyżki śmietany 12%
szczypiorek
Przygotowanie
Serek włóż do zamrażarki na 2 godziny. Jajka ugotuj. Po ostudzeniu wyjmij żółtka. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a żółtka na drobnych oczkach lub pokrusz w palcach. Marchew umyj i obierz. Zalej wodą i ugotuj. Ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórki i śledzia pokrój na drobną kostkę. Majonez wymieszaj ze śmietaną oraz solą i pieprzem. Sałatkę nakładaj warstwami w dużej misce lub w szklaneczkach. Na dno ułóż starte białka. Następnie rozsmaruj warstwę sosu majonezowego. Połóż marchew, śledzia, ogórka i żółtko. Przed samym podaniem na górę sałatki zetrzyj serek. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!