Zapiekanka makaronowa z pulpecikami
Składniki
200g mielonego mięsa wieprzowego
200g makaronu rurki
1/2 brokuła
1 duża marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
200ml śmietanki 30%
1 jajko L
2 łyżki sera Gouda LACTIMA
2 plasterki sera ze Szczypiorkiem LACTIMA
sól, pieprz, papryka słodka, olej do smażenia
Przygotowanie
Do miski przełóż mięso. Przypraw solą, pieprzem i papryką. Dokładnie połącz składniki. Uformuj niewielkie pulpeciki. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso. Pulpety ściągnij z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Brokuł podziel na mniejsze kawałki. Marchew pokrój.
Do miski wlej śmietanę. Wbij jajko. Wsyp sól i pieprz. Dodaj serek oraz wcześniej przygotowaną cebulę i czosnek. Całość energicznie wymieszaj. Do miski z sosem śmietanowym włóż makaron. Dodaj warzywa i pulpeciki. Wymieszaj. Makaron z dodatkami przełóż do naczynia żaroodpornego. Ser w plasterkach podziel na kawałki i rozłóż na wierzchu dania. Rozgrzej piekarnik do temp. 190 stopni, wstaw naczynie i zapiekaj przez 15-20 minut. Smacznego!