Pomidory faszerowane brązowym ryżem
Składniki
4 pomidory
100g brązowego ryżu
1 cebula
olej do smażenia
4-5 oliwek czarnych
ser Bałkański sałatkowy LACTIMA
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
Przygotowanie
Z pomidorów odkrój górę. Wydrąż środek. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć miąższ z pomidorów. Smaż parę minut co jakiś czas mieszając. Wsyp ryż i wrzuć pokrojone oliwki. Smaż parę minut. Dodaj pokrojony ser na drobną kostkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz włóż do pomidorów. Pomidory włóż do naczynia żaroodpornego. Posyp ziołami prowansalskimi. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piecz przez 15 minut. Smacznego!