Chrupiące ravioli z serem i szpinakiem

Składniki

Składniki ravioli:
400g mąki
3 jajka
sól
1 łyżeczka oliwy
2 łyżki wody
Mąkę przesiej na stolnicę. W środku zrób zagłębienie wbij jajka. Wlej rozbełtane jajka oraz wodę.
Wsyp sól. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulkę, owiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.

Składniki nadzienie :

200g mrożonego szpinaku
serek topiony ze szczypiorkiem ( 4 trójkąciki ) LACTIMA
sól, pieprz
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smaż chwilę. Dodaj czosnek i na wolnym ogniu smaż parę minut. Dodaj serki i dokładnie połącz składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Składniki dodatkowe
: rozbełtane 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia, sól

Przygotowanie

Ciasto bardzo cienko rozwałkowuj. Podziel na dwie części.

Na pierwszej ułóż w odstępach farsz – po 1 łyżeczce. Wokół farszu posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem. Drugą częścią ciasta przykryj całość. Wytnij nożem lub foremką kwadratowe ravioli.

Gotuj w osolonym wrzątku 3-4 minuty.

Każde ravioli obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Smacznego!

Poznaj inne inspiracje