Zupa cebulowa z serami
Składniki
6 średnich cebul,
2 kostki bulionowe,
śmietana,
1 żółtko,
2 łyżki masła,
ser żółty,
2 trójkąciki sera topionego Gouda Lactima
ser topiony do smarowania Blue Cheese
bułka na grzanki,
pietruszka zielona do posypania.
Przygotowanie
Cebulę drobniutko pokroić w kosteczki, podsmażyć na maśle, aż się zaszklą i tyci zrumienią. Zalać taką cebulkę bulionem z kostek i gotować ok. 15 min, aż będzie miękka. Dodawać powoli serka topionego i mieszać, aż do rozpuszczenia, potem dodać troszkę pleśniaka,( świetnie sprawdzi się w tej roli kubek Blue Cheese). śmietanę i żółtko rozbełtać w szklance i wlać do gotującej się zupy. Doprawić i gotowe.
Smacznego!