Zupa cebulowa z serami

Składniki

6 średnich cebul,
2 kostki bulionowe,
śmietana,
1 żółtko,
2 łyżki masła,
ser żółty,
2 trójkąciki sera topionego  Gouda Lactima
ser topiony do smarowania  Blue Cheese
bułka na grzanki,
pietruszka zielona do posypania.

Przygotowanie

Cebulę drobniutko pokroić w kosteczki, podsmażyć na maśle, aż się zaszklą i tyci zrumienią. Zalać taką cebulkę bulionem z kostek i gotować ok. 15 min, aż będzie miękka. Dodawać powoli serka topionego i mieszać, aż do rozpuszczenia, potem dodać troszkę pleśniaka,( świetnie sprawdzi się w tej roli  kubek Blue Cheese). śmietanę i żółtko rozbełtać w szklance i wlać do gotującej się zupy. Doprawić i gotowe.

Smacznego!

Poznaj inne inspiracje