Małe co nieco na ostro

Składniki

200 g sera Gouda LACTIMA
1  papryczka chilli
60 g pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz
1 łyżka masła do posmarowania kokilek
12 tortilli

Przygotowanie

Z pieczarek zdjąć skórki. Opłukać i pokroić w plasterki.Chilli opłukać, osuszyć i opiec nad płomieniem lub na suchej patelni. Usunąć nasiona, pokroić w paski i usmażyć na l łyżce masła. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i odstawić. Na patelni rozgrzać pozostałe masło i poddusić pieczarki.Przyprawić solą i pieprzem.
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wysmarować masłem 2 żaroodporne kokilki i do każdej wsypać połowę startego sera. Do jednej kokilki włożyć połowę papryczek chilli, a do drugiej połowę pieczarek. Kokilki nakryć folią aluminiową i zapiec w piekarniku do  momentu  rozpuszczenia i lekkiego zrumienienia sera. Resztę pieczarek i papryczek chilli włożyć do odpowiednich kokilek.
Podawać gorące z tortillami i sosem meksykańskim. Smacznego!

Smacznego!

Poznaj inne inspiracje