Kofty z marynowaną rzodkiewką

Składniki

500 gramów mielonej wołowiny
1 jajko
ser topiony śmietankowy
łyżka tartej bułki
łyżka mąki
olej do smażenia
pietruszka świeża (natka)
sól, pieprz
rzodkiewka
300 ml octu jabłkowego
2 łyżki cukru
gorczyca
pieprz kolorowy
pół łyżeczki soli

Przygotowanie

Przygotowujemy marynatę do rzodkiewek : Ocet mieszamy z cukrem i przyprawami aż do całkowitego rozpuszczenia. Marynatę podgrzewamy do zagotowania a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Umyte rzodkiewki bez ogonków zalewamy marynatą w czystym (wyparzonym) naczyniu. Odstawiamy na 2 -3 dni. Po tym czasie smaki przejdą, a rzodkiewki będą sprężyste. Wołowinę mieszamy z jajkiem, serkiem topionym, i drobno posiekaną natką pietruszki. Dodajemy łyżkę bułki tartej i formujemy podłużne kotleciki o wielkości około 7 cm. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki obtaczamy w mące. Smażymy z dwóch stron po koło 4 minuty, aż będą rumiane. Kofty podajemy na patykach razem z rzodkiewkami. Smacznego!

Poznaj inne inspiracje