Pieczony kalafior w glazurze serowej

Składniki

1 średniej wielkości kalafior
1 kubek sera topionego Emmentaler
półszklanki sosu sojowego jasnego
sól i pieprz
szczypta imbiru
szczypta papryki słodkiej
kubek jogurtu naturalnego
ząbek czosnku

Przygotowanie

Glazurę wykonujemy mieszając energicznie ser z sosem sojowym. Smarujemy dokładnie kalafiora, doprawiamy pieprzem i solą. Pieczemy w folii lub papierze przez około godzinę w temperaturze 200 stopni. Jogurt mieszamy z posiekanym drobno czosnkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z dipem jogurtowym. Smacznego!

Poznaj inne inspiracje

Zobacz video

Pieczony kalafior w glazurze serowej

🍽 Będziecie zachwyceni smakiem pieczonego kalafiora! Jaki jest Wasz sposób na wykorzystanie tego aromatycznego warzywa? 🍴

Opublikowany przez Lactima Piątek, 4 października 2019