Przepisy kulinarne

Tosty z cheddarem, boczkiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami premium
Składniki: Chleb tostowy Ser topiony w plasterkach Cheddar 2 plastry boczku 150g pieczarek kilka suszonych pomidorów 2-3 łyżki masła Wykonanie: Podsmaż boczek aż się zarumieni. Następnie rozgrzej masło na patelni i dodaj pokrojone pieczarki. Smaż ok. 2-4 minut, co jakiś czas mieszając. Na kromkę chleba połóż plasterek sera cheddar, boczek, pieczarki i suszone pomidory. Przykryj […]
premium
Pieczone bataty z szynką szwarcwaldzką premium
Składniki: 3 bataty olej tymianek 2-3 ząbki czosnku 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 6 plasterków serka w plasterkach Śmietankowy LACTIMA Wykonanie: Bataty przekrój na pół. Natrzyj olejem i posyp tymiankiem. Przełóż do blaszki. Obok ułóż ząbki czosnku. Bataty włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 min. Miękkie bataty wyciągnij z piekarnika. Ułóż szynkę i ser. […]
premium
Tarta z pomidorami premium
Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3-4   pomidory 150 ml  śmietanki 30% 2 jajka sól, pieprz, zioła prowansalskie serek twarogowy Haga ( min. 4 kwadraciki) Wykonanie: Ciasto francuskie przełóż do formy. Pomidory pokrój na plasterki. Do miski wlej śmietanę. Dodaj jajka i serek. Energicznie wymieszaj. Wsyp przyprawy. Pomidory ułóż na cieście francuskim. Wlej sos. Tartę włóż […]
premium
Zapiekana cukinia ze szpinakiem premium
Składniki: 2 średnie cukinie 300g mrożonego szpinaku sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 cebula olej Ser Bałkański sałatkowy LACTIMA ( 1 op. ) Wykonanie: Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak i smaż całość parę minut. Dopraw solą i pieprzem. Cukinię pokrój w grubsze plasterki. Naczynie posmaruj olejem. […]
premium
Pierogi z dynią premium
Składniki : 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 żółtko 1,2 kg dyni olej 3-4 ząbki czosnku 1 op. serka Haga LACTIMA sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: Na stolnicę wysyp mąkę i sól. Zrób wgłębienie wlej wodę i żółtko szybko wyrabiając ciasto. Uformuj elastyczne ciasto i przykryj ściereczką. Odstaw na 40 min.. Dynię pokrój na […]
premium
Zupa krem z dynią i gruszką premium
Składniki: 300g ziemniaków 900g dyni 3 małe gruszki 1 cebula 2 ząbek czosnku sól, pieprz serek topiony Miks Wielosmakowy LACTIMA (np. 2 x z Ziołami, 2 x Gouda ) olej do smażenia bulion słonecznik łuskany ( do posypania zupy ) 2 łyżki śmietany Wykonanie: Na suchej patelni upraż słonecznik. Przesyp do miseczki. Ziemniaki i dynię […]
premium
Lasagne z dynią premium
Składniki: makaron lasagne 1,5 kg dyni 3-4 ząbki czosnku olej 1 op. sera topionego w plasterkach z Mozzarellą LACTIMA 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki 1 szklanka mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Płaty makaronu wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3-4 minut. Delikatnie przełóż na talerz. Dynię pokrój na kawałki. Polej olejem i posyp […]
premium
Tarta z cukinią i musem z dyni premium
Składniki: 200g mąki 120g zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 3 jajka 3 cukinie 600g puree z dyni 150ml śmietanki 50% 1/2 op. serka Haga LACTIMA sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: Do miski wsyp mąkę i ½ łyżeczki soli. Dodaj pokrojone masło oraz wbij jajko. Szybko wyrób ciasto. Uformuj kulkę i włóż do lodówki na 40-50 […]
premium
Pieczeń z szynki w kremowym sosie grzybowym premium
Składniki: 1 kulka szynka wieprzowa 2-3 łyżki oleju papryka słodka majeranek 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu sól, pieprz ok. 500g mix grzybów ( np. podgrzybki, brązowe pieczarki ) 1 cebula 2 łyżki masła 150 ml – 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki serka Gouda w kubeczku LACTIMA Wykonanie: Do moździerza wlej olej. Dodaj czosnek […]
premium
Zapiekany brokuł premium
Składniki: 1 brokuł 2 łyżki masła 250 ml mleka 1,5 łyżki mąki 2 łyżki sera Gouda w kubeczku LACTIMA słonecznik łuskany, dynia łuskana – do posypania sól, pieprz Wykonanie: Brokuł podziel na mniejsze kawałki. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3-5 minut. Odcedź. W rondelku roztop masło. Dodaj mąkę i chwilę podsmaż. Wlej mleko i […]
premium
Makaron z pulpecikami z indyka i cukinii premium
Składniki: ulubiony makaron 400g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 4 ząbki czosnku (w tym 2 ząbki do pulpecików) 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 szklanka bulionu ser tarty suszony Gran Reggio LACTIMA 1 łyżka śmietany sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinię zetrzyj na tarce o grubych […]
premium
Pasta do pieczywa z pieczonej marchewki premium
Składniki: 8-10szt. średniej marchewki 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 ząbki czosnku 4 szt. serka z Oliwkami Exclusive LACTIMA sól, pieprz Wykonanie: Marchew obierz. Przełóż na blaszkę i polej olejem. Włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 180°C i piecz przez 30-40 minut. Marchew ostudź. Przełóż do blendera. Dodaj sól, pieprz, […]
premium