Serowo-dyniowe kluski z pomidorowym sosem i ostrymi kiełbaskami

Składniki :

500g upieczonej dyni bez skórki
1 jajko
1 kopiasta szklanka mąki
serek topiony Z papryką ( 4 trójkąciki ) LACTIMA
4-6 ostrych kiełbasek cienkich
1 cebula
4 pomidory
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1,5 szklanki bulionu
sól, pieprz

Wykonanie:

Dynię zblenduj wraz z serkami. Dodaj jajko oraz wsyp mąkę oraz sól. Wyrób jednolite ciasto. Uformuj wałeczek i potnij nożem na mniejsze kawałki. Zagotuj wodę w garnku. Wrzuć partiami kluseczki i gotuj 3-4 minuty. Na suchej patelni podsmaż pokrojone na mniejsze kawałki kiełbaski. Smaż parę minut. Ściągnij z patelni. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż parę minut.
Dodaj pokrojone pomidory i koncentrat. Smaż chwilę. Wlej bulion i duś na wolnym ogniu. Do sosu dodaj kiełbaski. Kluseczki podawaj z sosem. Smacznego!