Składniki:

300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanka oleju
180ml mleka
100g jogurtu naturalnego
1 jajko L
1/2 opakowania sera sałatkowego Bałkański
garść czarnych oliwek 6-8 szt suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
100g mrożonego szpinaku ( rozdrobniony )
1 łyżka oleju do smażenia

Wykonanie:

Szpinak rozmroź. Na patelni wlej olej i podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak.Przygotuj dwie miski. Do pierwszej wsyp składniki suche – mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Do drugiej miski wlej – mleko, olej, jogurt i wbij jajko. Energicznie połącz składniki. Do miski z suchymi składnikami wlej mokre składniki. Połącz całość. Dodaj pokrojone pomidory, oliwki oraz pokruszony ser Bałkański. ( 1/3 części sera zostawić do posypania muffinek ). Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do foremek na muffinki. Górę muffinek posyp resztą sera. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do temp.190 °C i piecz przez 30 minut. Smacznego!