Składniki:

1/2 opakowania makaronu lasagne
500g mielonego mięsa wieprzowego
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 marchew
olej do smażenia
sól, pieprz, zioła prowansalskie
1/2 czerwonej papryki
700ml passaty pomidorowej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 opak. sera w plasterkach  z Mozzarellą
4 łyżki masła
3 łyżki mąki
700ml mleka
gałka muszkatołowa
2 pomidory

Wykonanie:

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż chwilę. Dodaj pokrojoną marchew i paprykę. Mieszaj co jakiś czas. Dodaj mięso mielone. Wsyp przyprawy. Całość smaż. Wlej passatę pomidorową oraz koncentrat pomidorowy. Duś  sos pod przykryciem 10minut. W garnku rozpuść masło. Wsyp mąkę i smaż chwilę. Wlej mleko i energicznie mieszaj aż sos beszamelowy zgęstnieje. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Na danie naczynie rozsmaruj 2-3 łyżki sosu beszamelowego. Ułóż plastry makaronu. Następnie rozsmaruj część sosu pomidorowego z mięsem oraz 2 łyżki beszamelu.  Ułóż plasterki sera i  makaron. Powtarzaj czynność do skończenia składników. Na górze rozsmaruj resztę sosu. Ułóż ser i plasterki pomidora. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 20-30 minut. Smacznego!