Ziemniaczane muffiny z serkiem z szynką i boczkiem

Składniki:

ser z szynką w krążkach
ok. 2 kg średniej wielkości ziemniaków
12 plastrów wędzonego boczku
parmezan tarty
świeży tymianek
Sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrane kroimy na cienkie plasterki i wkładamy do zimnej wody by nie czerniały. Boczek rozkładamy na desce do krojenia i układamy plasterki ziemniaka na zakładkę na całej długości, następnie solimy i pieprzymy. Przystępujemy do zwijania różyczek, delikatnie zawijając formujemy odpowiedni kształt i wkładamy do formy na muffinki, na górę układamy postrzępiony ser Lactima z szynką i posypujemy delikatnie parmezanem i tymiankiem.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C na 30 min. do zarumienienia, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 °C na 15 min. i dopiekamy muffiny do miękkości. Smacznego!