Serowe ciasteczka z morelami

Składniki:
250g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
2 opakowania serka twarogowego Haga
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
świeże morele
cukier puder
 

Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Zetrzyj zimne masło na tarce. Rozetrzyj palcami grudki masła w dłoni łącząc z mąką. Dodaj serek i żółtko. Szybko wyrób gładkie ciasto. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 50-60 minut. Morele przekrój na pół. Wyciągnij pestkę. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawaj dwa koła. Jedno o średnicy ok. 8 cm, drugie 5 cm tak, aby  otrzymać obręcz. Na wycięte kółka ułóż połówki moreli i nałóż „obręcze” tak, aby brzegi obu warstw się pokryły. Ciasteczka włóż do nagrzanego piekarnika do temp 180 °C i piecz przez 25-30 minut.  Posyp cukrem pudrem.  Smacznego!