Sushi z paluszkami krabowymi i serkiem Haga

Składniki:

150g ryżu do sushi
1 łyżka octu ryżowego
szczypta soli
szczypta cukru
1/2 żółtej papryki
1 mały ogórek zielony
serek twarogowy Haga
marynowana tykwa kanpyo
szczypiorek
4 listki alg morskich
1 opakowanie paluszków krabowych
1 szkl. mąki
1 jajko
1 szkl. mleka
sól
olej do smażenia.

Wykonanie:

Przesyp ryż na sitko. Zalej wodą i płucz do momentu, aż woda przestanie być mętna. Wsyp ryż do garnka i zalej wodą ( 0,5 cm nad powierzchnią ryżu). Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Do kubeczka wlej ocet ryżowy. Wsyp po szczypcie soli i cukru. Wymieszaj. Sos wlej do ryżu i wymieszaj. Warzywa pokrój w cienkie plasterki. Szczypiorek drobno posiekaj. Jajko rozbełtaj. Dodaj mąkę, sól oraz wlej mleko. Całość zmiksuj.  Na patelni rozgrzej olej. Placuszki krabowe zanurz w cieście i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.
Matę bambusową posyp szczypiorkiem. Rozłóż porcję ryżu. Ułóż składniki – paluszki krabowe, paprykę, ogórek oraz marynowaną tykwę kanpyo. Rozsmaruj serek Haga. Całość zwiń mocno naciskając matę (zwijamy tworząc rulon).  Sushi podziel na porcje. Smacznego!