Składniki:

3 szklanki mąki
1 opakowanie drożdży instant
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki oleju
1/2 opak. serka Haga
1 żółtko
2-3 łyżki mleka
ulubione ziarenka np. sezam, czarnuszka

Wykonanie:
Do miski wsyp cukier. Dodaj drożdże, cukier i sól. Wrzuć serek. Wlej mleko oraz olej. Wyrób jednolite ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut. Ciasto podziel na 8-10 części. Z każdej części uformuj wałek i odetnij po 1 cm ciasta ( na ogonek ). Uformuj króliczka skręcając ze sobą końce. Na środku połóż ogonek. Całego króliczka posmaruj żółtkiem wymieszanym z jajkiem. Posyp ogonek ziarenkami. Włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 180 °C  i piecz przez 15 minut. Smacznego!