Paprykowe udka na kremowym ryżu z brokułami
Składniki
5 udźców z kurczaka
sól, pieprz
2-3 łyżeczki papryki słodkiej
olej do smażenia ( 2 łyżki )
1 cebula
1 mały brokuł
200g ryżu ( długoziarnisty )
1 serek topiony Hollander
bulion
Przygotowanie
Mięso oczyść. Do miski wsyp sól, pieprz i paprykę. Wymieszaj. Mięso natrzyj przyprawami. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso z każdej strony. Ściągnij z patelni. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę. Wsyp ryż i smaż chwilę. Wlej 2 szklanki bulionu i duś na wolnym ogniu 12-15 min. Pod koniec dodaj małe różyczki brokułu. Udźce ułóż na ryżu. Przykryj i duś całość parę minut. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!