Składniki :

3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 żółtko
1,2 kg dyni
olej
3-4 ząbki czosnku
1 op. serka Haga LACTIMA
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Na stolnicę wysyp mąkę i sól. Zrób wgłębienie wlej wodę i żółtko szybko wyrabiając ciasto. Uformuj elastyczne ciasto i przykryj ściereczką. Odstaw na 40 min.. Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do  formy do pieczenia. Wlej olej oraz wsyp zioła.
Dokładnie połącz składniki. Dynię rozłóż na blasze oraz połóż czosnek. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 190 °C i piecz przez 20-30 min. ( w zależności od wielkości kawałków dyni ). Ostudź. Przełóż dynię do miski.  Dodaj serek oraz sól i pieprz. Za pomocą widelca połącz wszystko rozgniatając dynię.  Ciasto rozwałkuj i szklanką wytnij kółka. Na środku ułóż farsz i zlep pierogi. Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj 3-4 min.  Smacznego!