Zupa krem z dynią i gruszką

Składniki:

300g ziemniaków
900g dyni
3 małe gruszki
1 cebula
2 ząbek czosnku
sól, pieprz
serek topiony Miks Wielosmakowy LACTIMA (np. 2 x z Ziołami, 2 x Gouda )
olej do smażenia
bulion
słonecznik łuskany ( do posypania zupy )
2 łyżki śmietany

Wykonanie:

Na suchej patelni upraż słonecznik. Przesyp do miseczki. Ziemniaki i dynię obierz oraz pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć ziemniaki i dynię. Smaż chwilę co jakiś czas mieszając. Dodaj obraną gruszkę. Wlej bulion i duś na wolnym ogniu 35-40 min. Dodaj serek i gotuj parę minut aż się rozpuści.
Ściągnij z ognia i zblenduj całość. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj posypaną prażonym słonecznikiem i kleksem śmietany. Smacznego!