Składniki:

makaron lasagne
1,5 kg dyni
3-4 ząbki czosnku
olej
1 op. sera topionego w plasterkach z Mozzarellą LACTIMA
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Płaty makaronu wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3-4 minut. Delikatnie przełóż na talerz.
Dynię pokrój na kawałki. Polej olejem i posyp solą oraz pieprzem. Przełóż całość na blaszkę do pieczenia. Dorzuć czosnek. Włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 190 °C  i piecz przez 25-30 minut. Ostudź. W rondelku rozgrzej masło. Wsyp mąkę i smaż chwilę. Wlej mleko i energicznie mieszaj aż wszystko się połączy i zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Na dnie formy rozsmaruj niewielką ilość oleju. Ułóż plastry lasagne. Rozsmaruj 1/3 porcji puree z dyni oraz beszamelu. Ułóż plasterki serka. Czynność powtarzaj trzykrotnie. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 190 °C i piecz przez 35-40 min. Smacznego !