Tarta z cukinią i musem z dyni
Składniki
200g mąki
120g zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
3 cukinie
600g puree z dyni
150ml śmietanki 50%
1/2 op. serka Haga LACTIMA
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie
Do miski wsyp mąkę i ½ łyżeczki soli. Dodaj pokrojone masło oraz wbij jajko. Szybko wyrób ciasto. Uformuj kulkę i włóż do lodówki na 40-50 min. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 min. w temp. 180 °C.
Cukinię pokrój wzdłuż na długie plastry. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 1-2 min. ( w zależności od grubości cukinii ). Nałóż farsz na każdy pasek cukinii i zwiń w roladkę. W miseczce wymieszaj śmietanę, jajka oraz serek. Dopraw do smaku ziołami, solą i pieprzem. Przelej na podpieczony spód. Ułóż roladki z cukinii. Ponownie włóż tartę do piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Smacznego !