Pieczeń z szynki w kremowym sosie grzybowym

Składniki:

1 kulka szynka wieprzowa
2-3 łyżki oleju
papryka słodka
majeranek
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki bulionu
sól, pieprz
ok. 500g mix grzybów ( np. podgrzybki, brązowe pieczarki )
1 cebula
2 łyżki masła
150 ml – 200 ml śmietanki 30%
2 łyżki serka Gouda w kubeczku LACTIMA

Wykonanie:
Do moździerza wlej olej. Dodaj czosnek i przyprawy. Dokładnie połącz składniki. Marynatą natrzyj mięso i zostaw na 3-4 godziny. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej bulion i włóż szynkę. Przykryj folią lub pokrywką z naczynia i włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 180 °C i piecz przez 1,5 godziny.
Grzyby oczyść. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć pokrojoną cebulę i smaż chwilę. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Smaż co jakiś czas mieszając. Wlej śmietankę i dodaj ser. Duś na wolnym ogniu. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Mięso podawaj z kremowym sosem. Smacznego!