Zakręcone paluchy z pieczarkami i serem

Składniki:

ciasto: 500g mąki, 7g drożdży instant, 250ml ciepłej wody, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka cukru, sól
farsz: ser topiony w plastrach z Szynką, 300g pieczarek, 1 cebula mała, 1 ząbek czosnku, mała natka pietruszki, 2 łyżki masła, sól, pieprz

Wykonanie:

Do miski wsyp mąkę, cukier, sól i drożdże. Wlej wodę i olej. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką na godzinę i odłóż w ciepłym miejscu. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę. Dodaj pieczarki i smaż co jakiś czas mieszając. Ściągnij z ognia. Dodaj posiekaną natkę oraz dopraw solą i pieprzem.
Stolnicę posyp mąkę. Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Na jednej stronie ułóż plastry sera i rozsmaruj farsz. Dłuższe boki zlep ze sobą. Nożem potnij paski szerokości 2-3 cm. Każdy pasek zakręć.
Zakręcone paluszki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez 15-20 minut. Smacznego!