Pulpeciki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem

Składniki:

500g mięsa mielonego z indyka
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1 jajko
2 -3 łyżki bułki tartej ( do mięsa )
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz
3 łyżki mąki

300g świeżego szpinaku lub mrożonego w liściach
2 szklanki bulionu
100ml śmietanki 30%
2 łyżki sera topiony Gouda LACTIMA
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso przełóż do miski. Wbij jajko oraz wsyp przyprawy. Dodaj bułkę tartą. Wyrób jednolitą masę. W dłoniach uformuj niewielkie pulpeciki. Obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso z każdej strony. Ściągnij  z patelni. Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj posiekany szpinak i podsmaż całość co jakiś czas mieszając. Wlej bulion i duś parę minut. Dodaj śmietanę i serek. Dokładnie wymieszaj. Do sosu przełóż pulpeciki i na wolnym ogniu gotuj parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!