Tarta z pieczarkami i kurkami

Ciasto na tartę:
200g mąki,120g zimnego masła,1/2 łyżeczki soli,1 jajko L

Składniki farszu:
250g pieczarek, 200g świeżych kurek, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, 2 jajka L, 1 szklanka mleka, 100ml śmietany 30%, serek topiony w kubku Gouda LACTIMA

Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę oraz sól. Dodaj pokrojone masło oraz wbij jajko. Szybko wyrób ciasto.
Uformuj kulkę i włóż do lodówki na 40-50minut. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temp. 180 stopni.
Pieczarki i kurki oczyść. Pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż drobno pokrojoną cebulkę. Dodaj grzyby i smaż parę minut.
Do miski wlej mleko i śmietankę. Dodaj serek oraz wbij jajka. Wsyp sól, pieprz i natkę pietruszki.
Energicznie wymieszaj składniki. Podsmażone grzyby przełóż do sosu. Całość przelej na podpieczony spód tarty. Ponownie włóż tartę do piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Smacznego!