Składniki:

2 jasne cykorie
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 opakowanie ciasto francuskiego
100 ml śmietany 30%
2 łyżki sera w kubku Gouda LACTIMA
1 jajko
1 jabłko
1 czerwona cebula
orzechy włoskie – do posypania

 Wykonanie:
Cykorię pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść masło i wrzuć ząbek czosnku. Podsmaż cykorię z każdej strony. Posyp solą i pieprzem. Do kubeczka wbij jajko. Wlej śmietanę i dodaj ser. Energicznie wymieszaj. Ciasto francuskie podziel na kwadraty. Każdy posmaruj sosem. Ułóż wcześniej przygotowaną cykorię, plasterki cebuli czerwonej i jabłka. Całość posyp orzechami. Tartaletki włóż do nagrzanego piekarnika  nagrzanego do temp. 200 stopni i piecz przez 20 – 25 minut. Smacznego!