Kulki mięsne w cieście francuskim

Składniki:

500g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
1 opakowanie ciasta francuskiego
olej do smażenia
sól, pieprz, słodka papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sos serowy z ziołami włoskimi LACTIMA

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę. Mięso przełóż do miski.
Wsyp przyprawy orz wcześnie podsmażoną cebulę z czosnkiem. Dokładnie połącz składniki. W dłoniach uformuj niewielkie kuleczki.
Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż na złoty kolor z każdej strony. Ciasto francuskie potnij na paski. Na patyczek do szaszłyków nabij najpierw ciasto, potem mięsną kulkę i znów ciasto itd..
Całość włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i piecz, aż ciasto francuskie będzie złote.
Podawaj z sosem serowym. Smacznego!