Serowo-dyniowe kluski z pomidorowym sosem i ostrymi kiełbaskami
Składniki
500g upieczonej dyni bez skórki
1 jajko
1 kopiasta szklanka mąki
sól
serek topiony z papryką ( 4 trójkąciki ) LACTIMA
4-6 ostrych kiełbasek cienkich
1 cebula
4 pomidory
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1,5 szklanki bulionu
Przygotowanie
Dynię zblenduj wraz z serkami. Dodaj jajko oraz wsyp mąkę oraz sól. Wyrób jednolite ciasto.
Uformuj wałeczek i potnij nożem na mniejsze kawałki. Zagotuj wodę w garnku. Wrzuć partiami kluseczki i gotuj 3-4 minuty.
Na suchej patelni podsmaż pokrojone na mniejsze kawałki kiełbaski. Smaż parę minut. Ściągnij z patelni. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż parę minut.
Dodaj pokrojone pomidory i koncentrat. Smaż chwilę. Wlej bulion i duś na wolnym ogniu. Do sosu dodaj kiełbaski. Kluseczki podawaj z sosem.Smacznego!