Świderki z dyniowym sosem
Składniki
makaron świderki
½ małej pieczonej dyni
4 szt. suszonych pomidorów
100g serka topionego Blue Cheese LACTIMA
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta chilli
1/2 szklanki bulionu drobiowego – do 1 szklanki
pestki dyni
twardy ser do posypania
Przygotowanie
Pestki dyni upraż na suchej patelni.
Pieczona dynia :
1/2 niedużej dyni, olej rzepakowy, tymianek ,oregano
Dynię obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski. Wlej niewielką ilość oleju oraz przyprawy. Dokładnie połącz składniki. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Włóż do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piecz przez 15-20 minut.
Ugotuj makaron. Do blendera przełóż dynię, pomidory suszone i serek topiony.
Dokładnie zmiksuj. Całość przełóż do rondelka i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem, chilli i gałką. Sos połącz z makaronem. Całość posyp pestkami dyni i twardym startym serem. Smacznego!