Domowe frytki z sosem serowym

Składniki na frytki :
1,5 kg ziemniaków
olej do głębokiego smażenia
sól

Wykonanie :
Ziemniaki obierz ze skóry. Dokładnie umyj. Pokrój w słupki. Olej przelej do garnka i mocno podgrzej.
Smaż frytki partiami na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym i posyp solą.

Składniki na sos:
3 plasterki serka z papryką LACTIMA
100g serka Emmentaler LACTIMA
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
150ml śmietany 12%
1 płaska łyżeczka mąki
1 łyżeczka papryki wędzonej lub ostrej

Wykonanie :
W rondelku roztop masło. Wsyp mąkę, paprykę i energicznie wymieszaj. Wlej mleko i śmietanę – dokładnie połącz składniki. Gdy mleko zacznie się gotować dodaj serki. Mieszaj cały czas, aż konsystencja dipu będzie gładka i lekko kleista. Frytki podawaj z sosem serowym. Smacznego!