Ptysie z serkiem, szynką i warzywami

Składniki  farszu:
serek topiony Śmietankowy LACTIMA( 1 opakowanie )
1/2 czerwonej papryki
natka pietruszki
4-6 plasterków ulubionej szynki
sól
pieprz

Przygotowanie :
Serek przełóż do miseczki. Dodaj drobno pokrojoną paprykę, szynkę oraz natkę pietruszki.
Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Składniki ptysie :
250 ml wody
90g masła
1 łyżeczka soli
szklanka mąki
3 jajka

Wykonanie :
Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło.Postaw na ogniu i doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia.
Ściągnij rondel z ognia i wsyp całą mąkę. Energicznie wymieszaj aż masa będzie jednolita. Odstaw do ostygnięcia.
Wbij do ciasta pojedynczo jajka, dodaj sól, i ciągle miksuj do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.
Uformuj kuleczki na papierze do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut.
(Z przygotowanego ciasta będzie około 12-15 szt. niewielkich ptysi). Ostudzone ptysie natnij na dole i włóż farsz. Smacznego!