Rozgrzewająca zupa serowa
Składniki
4 serki topione 100 g LACTIMA (najlepiej Gouda, dla zwolenników łagodniejszych smaków może być Emmentaler)
100 g szynki wędzonej
1,5 l wywaru
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżkę masła
sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę i czosnek drobno siekamy, wędlinę kroimy w paseczki. Warzywa szklimy na maśle, dodajemy szynkę.
wszystko przysmażamy. Podsmażone składniki wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy serki i chwilę gotujemy. Pysznie smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Dzięki serkom topionym zupa zyska kremowo – gęstą konsystencję, będzie bardziej pożywna, a ponadto nabierze wyjątkowego smaku. Na koniec nie może zabraknąć oczywiście sporej porcji natki pietruszki.:) Smacznego!