Tarta z porami
Składniki
Ciasto:
300 g mąki pszennej;
6 dag otrębów;
13 dag półtłustego twarogu;
2 duże jaja;
3 łyżki oleju;
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 duży i gruby por;
2 łyżki oleju;
jaja;
30 g sera topionego w saszetce Gouda;
80 g sera żółtego;
6 łyżek mleka;
kilka plastrów szynki albo boczku wędzonego;
150 ml śmietany
1/3 łyżeczki soli;
pieprz;
gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Składniki ciasta połączyć ze sobą i zagniatać tak długo, aż masa będzie jednolita. Większą częścią ciasta wykleić spód średniej tortownicy wysmarowanej olejem. Z reszty zrobić dość wysoki brzeg, dzięki któremu nadzienie nie wypłynie podczas pieczenia.
Pory pokroić w grube półplastry i poddusić na oleju. Równomiernie rozłożyć je w dokładnie wyklejonej ciastem tortownicy. Poukładać kostki sera topionego i kawałki sera żółtego. W miseczce wymieszać mleko, śmietanę, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Powoli wylać na ciasto. Na wierzchu poukładać plastry szynki albo wędzonego boczku. Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!