Sos z sera topionego

Sos z sera topionego
Składniki:

150g sera topionego  w saszetce Emmentaler lub Gouda LACTIMA
1 łyżka masła
½ szklanki mleka
4-5 łyżek śmietany
2 łyżki soku z cytryny
1 mała cebula
pieprz i sól
Wykonanie:

Mleko, śmietanę i ser topiony, mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Dodajemy pokrojoną lub utartą cebulę. Pieprz, sól i sok z cytryny. Podgrzewamy jeszcze, ciągle mieszając ( najlepiej trzepaczką ), gdy dojdzie do wrzenia odstawiamy z ognia. Sos podaje się na gorąco, posypany szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki.Przepyszny do ziemniaków smażonych lub ugotowanych w mundurkach. Nadaje się też znakomicie do krokietów, frytek, ryby czy zapiekanek. Smacznego!