Rolada szpinakowa
Składniki
350g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
2 ząbki czosnku
olej
3 jajka L
sól, pieprz
200g wędzonego łososia
1 serek ze Szczypiorkiem w kubku LACTIMA
blacha 20x30cm
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekany czosnek i chwile smaż. Wrzuć szpinak i podsmaż całość. Przypraw solą i pieprzem. Ostudź. Wbij 3 żółtka. Połącz składniki. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do szpinaku. Delikatnie wymieszaj składniki. Masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piecz przez 20 minut.
Szpinakowy biszkopt posmaruj równomiernie serkiem. Ułóż łososia i zwiń ciasto w roladę. Owiń folią i włóż do lodówki. Przed podaniem pokrój na mniejsze kawałki. Smacznego!