Zupa krem z białych warzyw
Składniki
ser Blue Cheese 100g LACTIMA
2 pietruszki
1/2 kalafiora
3-4 ziemniaki
1/2 pora ( biała część )
2 ząbki czosnku
1/2 selera
cebula
50g masła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
bulion
szynka szwarcwaldzka
Przygotowanie
Szynkę podsmaż na suchej patelni. Warzywa obierz i pokrój. W garnku rozpuść masło. Podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek i por. Wlej bulion. Dodaj pietruszkę, ziemniaki, seler i kalafior. Gotuj na wolnym ogniu 10 minut.
Dodaj serek i gotuj kolejne 5 minut. Blenderem zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Zupę podawaj z chipsami z szynki szwarcwaldzkiej. Smacznego!