Makaron z krewetkami w aromatycznym sosie serowym
Składniki
3 – 4 trójkąciki sera topionego Blue Cheese LACTIMA
1 opak. krewetek koktajlowych( lub kilkanaście sztuk krewetek tygrysich)
2-3 łodygi selera naciowego
pół małego pora
kilka czarnych oliwek
przyprawy ( pieprz, sól, odrobina sosu sojowego do smaku)
czosnek
2 łyżki śmietanki „kremówki”
makron rurki (świderki, tagliatele)
1 łyżeczka masła
Przygotowanie
Pokrojony por, seler oraz czosnek szklimy na maśle. Dodajemy krewetki i chwilę dusimy. Czas na dodanie serka topionego – danie jest dość wykwintne, więc tutaj jak najbardziej sprawdzi się ser topiony w krążku Blue Cheese (ser topiony z dodatkiem sera pleśniowego), ale oczywiście równie dobry będzie Śmietankowy lub Gouda. Delikatnie mieszamy , do momentu rozpuszczenia się serków. Na koniec wrzucamy oliwki, doprawiamy wedle uznania, wlewamy śmietanę i lekko dusimy jeszcze ok. 5 – 10 min. Najlepiej prezentuje się podany z makaronem rurki , udekorowany listkiem bazylii. Smacznego!
Smacznego!